
På gång: Svensk studie om funktionsmedicinsk behandling av IBS
Efter lång väntan på grund av covid-19 är det äntligen startdags för den första svenska studien om funktionsmedicinsk behandling av IBS.
Efter lång väntan på grund av covid-19 är det äntligen startdags för den första svenska studien om funktionsmedicinsk behandling av IBS.
En ny pilotstudie om hur livsstilsåtgärder påverkar åldrandet tyder på att vi kan sänka vår biologiska ålder med hjälp av kost och livsstil.
Vård i grupp gav bättre patientutfall jämfört med individuell vård – och till en lägre kostnad, visar en ny studie från Cleveland Clinics center för funktionsmedicin.
Det här patientfallet beskriver hur en 23-årig kvinna blev fri från ulcerös kolit efter sex månaders funktionsmedicinsk behandling.
Patienter med inflammatorisk artrit som behandlats med funktionsmedicin fick bättre resultat än patienter som bara fått standardvård i en ny studie från Cleveland Clinic.
Människor med celiaki tillverkar andra slags antikroppar än människor som är känsliga mot gluten men som inte har celiaki. Den här nya upptäckten ökar förståelsen för ett tillstånd som länge avfärdats som påhittat.
Många kan vara överkänsliga mot kemikalier, livsmedel och läkemedel, enligt forskningen. I funktionsmedicin är detta ett viktigt område, men i konventionell vård är det få som screenas.
100 fallstudier av kognitiv försämring och alzheimer visar att det går att bromsa försämringen med hjälp av kost, näring och livsstilsförändringar.
Resultaten från den första större studien av funktionsmedicinens effekter på patienter med kroniska sjukdomar har publicerats i onlinetidskriften JAMA Network Open.
Den första svenska studien av ett funktions-medicinskt behandlingssätt genomfördes år 2016 vid Sophiahemmet sjukhus i Stockholm.