Funmed begär rättelse av artikel i Expressen Den 14 oktober 2021 publicerade tidningen Expressen en vilseledande och hårt vinklad artikel om funktionsmedicin och företaget Funmed. Trots att reportern Anna Bäsén fått både muntlig och skriftlig information om företaget och dess vetenskapliga förankring, har skribenten bortsett från informationen och publicerat en artikel som innehåller många felaktiga påståenden och […]
Efter lång väntan på grund av covid-19 är det äntligen startdags för den första svenska studien om funktionsmedicinsk behandling av IBS.
Vad kan jag göra för att sänka mitt blodtryck? Vi listar 10 åtgärder som bygger på kardiologen Mark Houstons livsstilsprogram.
Är ”sovande virus” en bidragande orsak till långtidscovid? Kliniska fysiologen och funktionsmedicinaren Graeme Jones diskuterar återaktivering av tidigare virusinfektioner.
En ny pilotstudie om hur livsstilsåtgärder påverkar åldrandet tyder på att vi kan sänka vår biologiska ålder med hjälp av kost och livsstil.
Vård i grupp gav bättre patientutfall jämfört med individuell vård – och till en lägre kostnad, visar en ny studie från Cleveland Clinics center för funktionsmedicin.
Europas största funktionsmedicinska läkarklinik expanderar till att bli ett funktionsmedicinskt digitalt tjänstebolag. Visionen är att vara den drivande kraften i transformeringen av västerländsk sjukvård och ge fler patienter möjlighet att ta makten över sin egen hälsa.
Intresset för entreprenörskap och att göra teknologi funktionell korsades med en kronisk mag-tarmdiagnos. Idag handlar Mariana Burenstam Linders drivkraft om att förvalta människors hälsa.
När Elisabet sökte funktionsmedicinsk hjälp vågade hon inte hoppas att hon skulle bli fri från sin migrän som hon lidit av sedan tonåren. Men den försvann. Orsaken visade sig vara bakterier i tunntarmen och en livsmedelsintolerans.
Det kan låta långsökt, men mag-tarmhälsan är viktig också när det gäller att minska sin risk att drabbas av hjärtflimmer.
Är fenomenet detox så oseriöst som det ofta framställs? Vi frågar toxikolog Lars Wärngård.
Det här patientfallet beskriver hur en 23-årig kvinna blev fri från ulcerös kolit efter sex månaders funktionsmedicinsk behandling.
Peter Martin är en av Sveriges första läkare som fick upp ögonen för funktionsmedicinens möjligheter. I den här intervjun berättar han om sitt nyfikna men samtidigt skeptiska förhållningssätt till funktionsmedicin.
Patienter med inflammatorisk artrit som behandlats med funktionsmedicin fick bättre resultat än patienter som bara fått standardvård i en ny studie från Cleveland Clinic.
Kliniska fysiologen Graeme Jones berättar i den här intervjun om hur han och kollegorna vid Nordic Clinic Stockholm jobbar för att hitta de bakomliggande orsakerna till IBS – ett kroniskt tillstånd som drabbar upp till 10 procent av oss svenskar.
I den här intervjun berättar läkaren Nils Edelstam om hur han ser på vården av utmattningssyndrom. Enligt Försäkringskassan har utmattning och andra psykiatriska diagnoser blivit ett allt större problem som ofta innebär halvårslånga sjukskrivningar.
Många kan vara överkänsliga mot kemikalier, livsmedel och läkemedel, enligt forskningen. I funktionsmedicin är detta ett viktigt område, men i konventionell vård är det få som screenas.
Produktutvecklaren Levent Bas som tidigare jobbat för Apple delar sin upplevelse av funktionsmedicin (FM) efter att ha tillbringat ett år med att bygga den digitala FM-plattformen synchH.
En klinisk studie som jämförde förändrad kost och livsstil med vanlig behandling av depression visade på en 50-procentig symtomförbättring på sex veckor – utan några negativa biverkningar.
I den här intervjun beskriver FFM:s ordförande Siwert Gårdestig sin syn på funktionsmedicin och hur den skulle kunna bidra till en bredare och djupare vård av kroniskt sjuka.
100 fallstudier av kognitiv försämring och alzheimer visar att det går att bromsa försämringen med hjälp av kost, näring och livsstilsförändringar.
Resultaten från den första större studien av funktionsmedicinens effekter på patienter med kroniska sjukdomar har publicerats i onlinetidskriften JAMA Network Open.
Den första svenska studien av ett funktions-medicinskt behandlingssätt genomfördes år 2016 vid Sophiahemmet sjukhus i Stockholm.
Läs mer om hur ett livsstilsbaserat, individanpassat och patientcentrerat synsätt kan tillämpas i praktiken.