
Migränen försvann med kost- och näringsbehandling
När Elisabet Walldén sökte funktionsmedicinsk hjälp vågade hon inte hoppas att hon skulle bli fri från sin migrän som hon lidit av sedan tonåren. Men den försvann. Orsaken visade sig vara bakterier i tunntarmen och en livsmedelsintolerans.
Elisabet Walldén är 57 år och hade huvudvärk redan som barn; då kallades det för spänningshuvudvärk. I 13–14-årsåldern blev det värre och hon fick synfältsbortfall.
– Hela livet har jag letat efter triggers, vad som sätter igång ett anfall. Migränen blev värre med åren. När en trigger var identifierad och jag tog bort den, så hittade sjukdomen en ny, berättar Elisabet.
När Elisabet gick in i klimakteriet 2015 kom anfallen så ofta att hon på nytt sökte till neurologen på sjukhuset. Under alla år har det blivit många olika behandlingar, så även denna gång. Men i fjol konstaterade läkarna att de inte kunde hjälpa henne längre.
Funktionsmedicin gav svaren
I mars 2020 bestämde Elisabet sig för att testa funktionsmedicin. Det visade sig att hon hade SIBO, överväxt av dåliga bakterier i tunntarmen, och var överkänslig mot ägg.
– Orsaken till migrän är multifaktoriell, det är mycket kunskap som saknas och vi lär oss hela tiden mer, berättar Nils Edelstam, Elisabets läkare på mottagningen FunMed i Stockholm.
Han började med att bena ut hur de vanliga faktorerna sömn, stress och kost kunde påverka Elisabet.
– När det gällde kosten hade hon varit mycket noggrann och redan ändrat mycket. Sömnen var bra och hon hade till och med gjort en snarkutredning. Stressen hanterade hon också bra trots ett stressigt arbete. Stress är ofta en viktig komponent, men man får inte migrän endast av stress.
Nils förklarar att migrän och spänningshuvudvärk ofta förekommer i kombination och att han därför brukar undersöka nacke och käkar särskilt. Elisabet hade dock inget större problem med nacken.
Andningsövningar och individuella kostråd
Efter det första besöket fick Elisabet en preliminär behandlingsplan med sig hem. Nils ville påbörja behandlingen redan innan alla provsvar fanns till hands. Hon fick andningsövningar för att öka koldioxidhalten i blodet. Människor med mycket smärta har ofta en kronisk hyperventilation, det vill säga att de andas mer än vad de behöver och därmed har lägre koldioxid än normalt. Koldioxid styrs av kemoreceptorer och påverkar hur blodkärlen drar ihop sig.
– Jag gav även rådet att minska sockret och läsa på om autoimmun kost samt minska på mejeriprodukter, oxalater och gluten. Hon skulle också börja med en daglig multivitamintablett, berättar Nils.
Fördröjd överkänslighet
När testresultaten på alla prover kom blev bilden tydligare hur det stod till med Elisabet. Hon hade en fördröjd födoämnesöverkänslighet mot ägg, det vill säga att kroppen bildar IgG-antikroppar mot protein i ägg. Det ska inte förväxlas med allergi då kroppen bildar IgE-antikroppar som ger akuta besvär. Den fördröjda reaktionen är svårare att upptäcka eftersom symtomen kan komma efter ett par dagar och vara väldigt olika, till exempel värk, klåda, utslag, eksem eller migrän.
– Jag slutade direkt med ägg efter beskedet om överkänslighet, säger Elisabet. Då minskade migränen betydligt.
Hon hade också SIBO som innebär att bakterier som växer i tunntarmen bildar gaser.
– Genom utandningsprov kan vi mäta vätgas och metangas medan vi ser bakterier som producerar vätesulfid i avföringsprov, förklarar Nils. Elisabet hade alla dessa tre bakterier. Dem ville vi behandla bort då de påverkar tarmens genomsläpplighet och ökar risken för fördröjd födoämnesöverkänslighet. Hon hade också brist på B-vitaminer, magnesium och glutation som är ett av kroppens viktigaste avgiftningsämnen.
SIBO okänt i Sverige
Nu kunde en mer specifik behandling starta för att få ordning på bakterieöverväxten i tunntarmen.
– Det finns god forskning när det gäller behandling av SIBO med kombinationer av örtextrakt, förklarar Nils Edelstam. SIBO är dock svårbehandlat och det är inte alltid det räcker med en behandling. Vi kan också behöva pröva olika kombinationer av örter eller lägga till antibiotika, särskilt när det som i Elisabets fall finns tre olika sorters bakterier.
Men för Elisabet träffade behandlingen rätt med en gång. Hon tog tre olika örtextrakt i sju veckor. Det var också viktigt att hon hade 4–5 timmars uppehåll mellan måltiderna, eftersom innehållet i tunntarmen töms till tjocktarmen ungefär var fjärde timme. Äter man oftare så störs den reflexen.
Resultatet blev lyckat och migränen försvann.
– I Sverige är SIBO ett okänt tillstånd, trots att det är välkänt i många andra länder. Det är obegripligt att det är så. Det finns mycket forskning och studier på sjukdomen samt väletablerade behandlingar i många länder och på stora sjukhus, säger Nils Edelstam.
Detta är en kortversion av en längre artikel som du kan läsa här:
Text: Helene Sandström
2021-02-03